Thialf

IJsstadion Thialf in Heerenveen is de belangrijkste (overdekte) schaatsbaan van Nederland. Het complex is vooral bekend van het langebaanschaatsen zoald e wereldkampieonschappen en World Cups.

De naam Thialf is afgeleid van Thialfi, de snelvoetige knecht van de Germaanse god van de donder Thor.

 

Oorspronkelijk lag de ijsbaan Thialf in Heerenveen-Noord. Deze ijsbaan werd in 1892 aangelegd en de Thialfweg aldaar herinnert nog aan de locatie van die ijsbaan.

 

Op 14 oktober 1967 werd in Heerenveen-Zuid het ijsstadion geopend door prinses Christina. In 1986 werd de baan als tweede ter wereld overdekt, nadat een jaar eerder het Sportforum Hohenschönhausen in Berlijn zijn deuren opende

 

In het seizoen 1986/87 sneuvelden in Thialf direct de tien belangrijkste wereldrecords in het langebaanschaatsen. Door de komst van overdekte banen op grote hoogte, met name die in Calgary en Salt Lake City, is Thialf zijn status als snelste baan ter wereld al lang kwijtgeraakt. Een enkele keer wordt hier echter nog een wereldrecord gereden, zoals in 2007, toen Sven Kramer tijdens het WK Allround het wereldrecord op de 10 km verbeterde.

 

Ondanks het nadeel van de hogere luchtweerstand blijft Thialf onder schaatsers een populaire baan. Dit komt vooral door het enthousiasme van het publiek, dat vaak nog wordt opgezweept door de muziek van dweilorkesten .

 

Op het moment staat Thialf op de lijst van snelste ijsbanen ter wereld op de derde plaats, achter Salt Lake City en Calgary, beide op meer dan een kilometer boven zeeniveau. Omdat Thialf wel op zeeniveau ligt (0,4 boven zeeniveau), is de weerstand in vergelijking met hooglandbanen hoog, dus kan er minder hard geschaatst worden. Omdat het ijs in Thialf vaak echter zeer snel is, behoort het tot de top-3 snelste ijsbanen ter wereld en geniet het tevens de status van snelste laaglandbaan ter wereld, voor banen als Hamar en Sochi. Ook is het vanzelfsprekend de snelste ijsbaan van Nederland.

 

www.thialf.nl